Duktig husse

Jag har en del synpunkter på husses och mattes smak när det gäller inredning. Det mesta är okej, men ta till exempel mattan i hallen när man kliver in genom dörren. Oerhört ful! Jag har retat mig på den ett tag, så idag gjorde jag slag i saken, när jag var ensam hemma och ändå inte hade något annat för mig. 
 
Så var det måndag igen och det betyder ju skola. Idag var det riktigt roligt och husse var jätteduktig. Vi började med att öva på att sitta uppbundna och det skulle vi klara utan att skälla. Ja, inte husse, alltså.
Jag tyckte det var lite orättvist och det talade jag om! När jag inte orkade skälla mer, kastade husse godis till mig och då insåg jag rätt snart att det lönade sig att vara tyst. 
Nästa övning var "möta hund". Då skulle vi gå fint och mötas utan att bry oss om andra som vi mötte. Alltså - hur svårt är det, när husse har godis i fickan..?!
Sen var det dags för inkallning med störning. Störningen var skålar med korvbitar som jag skulle välja bort och istället välja att springa till husse när han ropade. 
 
Jag valde båda! Först sprang jag som ett skott till husse, rundade honom och sprang tillbaka till korvarna. Vi testade en gång till, då var det matte som visslade. Jag sprang lika fort till henne, passerade och vände tillbaka till korven. Vår fröken sa att vi har lite att jobba med när det gäller inkallningen. 
Det sista vi gjorde var att testa något som heter rallylydnad. Det var husse jätteduktig på. Vi klarade banan utan problem Och gjorde alla moment rätt; sitt, ligg, husse snurra runt mig ett varv, stanna och stå. Rallylydnad vill husse göra mer av och jag har lovat följa med!
Nu är jag trött och tänker sova! God natt. 
 

(Om)Kull med matte

Idag har jag hoppat! När Sandra och Arkita var klara i ridhuset, var det min tur att visa vad jag kan. Husse sänkte hindren lite, så att de passade mig bättre. Och sedan hoppade jag!
 
Samtidigt passade jag på att leka kull med matte. Jag sprang så fort jag kunde inne i ridhuset och när jag kom fram till matte kullade jag henne. Men då välte hon. Så det blev en ny lek - omkull med matte. Som tur var skrattade hon bara. 
Innan vi åkte ifrån stallet fick jag på mig spårselen, för matte hade lagt ett spår i skogen till mig. Det var faktiskt ganska svårt idag, för den här gången fanns det inget blodspår att följa. Bara en vag doft av något som kändes lite bekant. Men jag kämpade på. 
 
Efter en del stickspår hittade jag i alla fall det som jag hade letat efter, utan att veta vad det var. Och blev jätteglad!
Det var ju en av mina dummies som matte hade gömt för mig!
 
I morgon är det skola igen. Undrar vad husse ska träna på då...?

Skogsträning

Idag har vi varit i skogen igen och den här gången blev det Gollum som fick följa med i lådan bakom bilen. Det var ganska länge sedan han fick åka med, så nu var han jätteivrig att komma iväg. Det var jag också. 
 
Om jag ska vara ärlig är jag ivrig nästan jämt när vi är ute och går. Det finns så mycket att lukta på och jag vill ju inte missa något. Husse och matte gillar inte att jag är sådär ivrig, för de tycker att jag drar för mycket i kopplet och att de inte får kontakt med mig. Jag fattar inte vad de menar - vi har ju jättebra kontakt genom kopplet. Hur som helst - de har köpt en ny grej som de sätter på mig när vi ska ut och "fingå". Med den på mig KAN jag inte dra för då stramar det så konstigt under frambenen. 
 
Men i skogen får jag vara lös och det är skönt. Idag tränade vi sök i skogen. Det är kul för då måste jag använda nosen för att leta rätt på det jag ska hitta och sen springer jag till matte eller husse och byter det mot en liten godis. Idag var det matte som skulle ha sakerna.
 
En annan sak vi har tränat jättemycket på är inkallning. Det betyder att jag ska komma direkt när dom ropar eller visslar på mig. Husse och matte har visselpipor som de blåser i. Två korta signaler betyder "kom hit" och en utdragen och lite svajig signal betyder "sitt". Jag kan det där! Det visade jag två gånger idag. Först när det hoppade fram en hare framför näsan på mig och sprang iväg med en hiskelig fart. Då hann jag inte börja följa efter förrän matte hade blåst två signaler, så det var bara att låta haren springa vidare. Den andra gången kom det en kopplad hund emot oss längre fram på stigen. Då var jag beredd på att springa dit, men så blåste matte och SPRANG åt andra hållet. Då var jag ju tvungen att ta reda på vart hon tänkte ta vägen.  
 
Lite senare hann vi också med att öva lite på "stanna" - det vi gör i skolan på måndagar. Det kan jag också, bara inte husse och matte går för långt ifrån mig. 
 
I morgon ska vi träna spår. Det är jätteroligt!

Om

Min profilbild
RSS 2.0