Hej då 2016

Idag är det nyårsafton. Det är då det smäller ute, har jag lärt mig. Fast jag blir inte rädd. Jag försöker mest hitta något som jag ska hämta när det har pangat. Men det är sällan jag hittar något av värde.

När ett år tar slut och ett annat ska börja, har matte sagt att det kan vara klokt att se tillbaka på det år som varit, för att reflektera, säger hon. Jag vet inte vad reflektera är, men jag kan ju i alla fall tänka igenom vad jag varit med om.

Till att börja med kan jag konstatera att jag har lärt mig massvis med nya saker. Och så har jag fått två diplom från kurser som jag har varit med på, vardagslydnad och rallylydnad. Det betyder att jag har varit duktig, tror jag.

    
 
Husse och jag har tränat apportering och tolling massvis med gånger och jag har slutat göra ärevarv när jag ska apportera. Nu lämnar jag av snyggt och precis som man ska – i husses hand.  Och tollingen, ja den har blivit min absolut bästa gren!

Flera gånger i år har vi varit på torpet. Det är mitt älsklingsställe. Där har jag (nästan) full frihet att komma och gå som jag vill och jag hjälper gärna till med olika saker som husse och matte håller på med, till exempel att bära ved och hämta verktyg åt husse.
 
 

Vi har varit på en inspriationshelg, där jag bland andra träffade nästan alla mina syskon, men framförallt Sixten och Zera, för vi bodde i samma hus. Då var det fest och vi lekte jättemycket!

 
I somras var matte och jag på hundcampus och lärde oss jättemånga nya saker. Jag fick prova på specialsök, vattensök och specialspår. Och jag lärde mig identifiera en gasläcka på bara ett par timmar. Då var både husse och matte mycket imponerade av mig.
 

Jag och mina syskon gjorde något som heter BPH tillsammans. Det var en kul lek! Man skulle promenera runt på en slags bana och så hände det saker. Skrammel och smällar, konstiga människor som kom. Det gick bra för oss alla.

Så har jag varit på Tollarspecialen i år också. Den här gången fick jag vara med och tävla på ett workingtest. Det gick jättebra, tycker jag. Jag var jämn i alla momenten och nollade på alla. Stadgan var inte den bästa. Men jag apporterade det jag skulle. Och lite till. Det är därför som husse och jag har tränat stadga hela hösten.

 Jag har fått ett eget pass och eftersom jag fick det, har jag gjort min första utlandsresa. Vi åkte till Norgelandet, där Zera och Bizzi bor. Det var också jätteroligt. Vi stannade där flera dagar och när vi till slut åkt hem till torpet, där vi bodde just då, så hann vi nästan inte mer än dit, förrän Zera och hennes familj kom till oss! Det var för att Bizzi skulle starta på jaktprov alldeles i närheten av vårt torp. Vi följde med och hejade på Bizzi och vet du vad? Hon fick ett förstapris! Det var värt en gruppbild tyckte våra mattar!

Bland mycket annat så har jag också lärt mig mycket om vardagen och hur man ska vara för att få den att fungera bra. Jag vet till exempel numera att när jag är med husse på jobbet, så är det lika bra att ligga och sova, för det händer ändå inget spännande förrän det är dags för lunchpromenaden. Och skälla – det får jag absolut inte göra på jobbet. Så jag låter bli.

Just nu håller husse och matte på att fixa inför middagen i kväll. Vi ska få gäster, så mycket har jag förstått. Och snart ska jag få min middag, innan matte och jag går ut.

Om jag ska sammanfatta det här året, så har det varit väldigt bra. Många nya lärdomar och många insikter. Nästa år ska vi vara med på en ny inspirationshelg, träffa Zera och Sixten och fler av mina andra syskon. Vi ska träna vidare på apportering och stadga – nu med skott. Jag ska lära mig att apportera fåglar och jag ska till specialen igen. Och vara med på workingtestet. Då ska jag vara lika jämn som i år, men samla mer poäng. Och känner jag husse och matte rätt, så blir det säkert någon mer kurs nästa år.

Till dig som läser min blogg vill jag säga tack för det här året och önska dig ett riktigt

Gott Nytt År!


Julen gick fort. Alldeles för fort

Nu är julen slut. Den var kort, men intensiv. Från det att matte möblerade om och satte in ett träd, som man inte får röra (eller kissa på) har vi hunnit med jättemycket. Och träffat jättemånga. Och haft väldigt kul!
Men det började inte så bra. Riktigt dåligt, faktiskt. Husse och matte pratade i telefonen och jag hade tråkigt. Då RÅKADE mattes glasögonfodral hamna hos mig. Och jag RÅKADE äta lite på det. 
 
 
 
Snacka om att det blev dålig julstämning då! Husse fick gå ett ärende åt mig. Och på julaftons morgon fick matte ett paket av mig där husse hjälpt mig att skriva: Förlåt. Det var inte meningen. När matte öppnade paketet var det ett nytt glasögonfodral som ser ut som ett hjärta.
 
Gissa om matte smälte?! Husse och jag är ett bra team. På fler sätt!
Sen åkte vi åkte hem till mattes mamma. Dit kom det många fler och det var riktigt roligt. Massor med kakor fanns det och alla fat nådde jag till. Alla som var där tyckte att jag var charmig. Utom husse och matte. De sa till mig att ligga ner hos dem. Det var lika bra att lyda. Ibland kan de vara så tråkga!
Men det blev bättre! Vi åkte vidare till husses mamma. Av henne fick jag smaka kaka,
 
När vi kom hem hade tomten varit hos oss.
 
 
Tänk att jag fick ett paket av tomten! Jag öppnade det så fort jag kunde, men det var inte helt enkelt. 
 
 
Till slut såg jag vad det var i paketet. Ett intelligenstest (säger husse) eller godisapparat (säger jag). Allt går ut på att jag ska snurra på en platta så att jag kommer åt godisar som gömmer sig under plattan. Svårt? Nä! Inte för en Pajas, i alla fall!
 
Sen fick jag ett till paket som låg på golvet under trädet. Det var från Zera, min Zera. Och från tant Bizzi. Gissa vad det var? Världens bästa godis! Jag är verkligen galen i det godiset. Zera och Bizzi, de vet hur man gör en Pajas glad!
 
Igår kom alla barnen hit! Nej, inte alla barnen. Två fattades. Men de andra kom och då blir ju jag nästan snurrig av glädje. Det är så roligt med barn! Alla fick paket! Jag också. En tyggknut av rep som Sandra och jag lekte med. 
 
När alla gått hem, gick luften ur mig och jag slocknade i sängen. Sen sov jag hela natten. Märkte knappt att husse och matte la sig. 
 
 
Men den allra roligaste dagen har nog varit idag. För idag fick jag träffa min älsklingsbrorsa Sixten. Sötsixten, som matte kallar honom.
 
 
Oj, så glada vi blev när vi sågs! Vi har ju inte träffats sen i somras. Nu fick vi ränna runt i skogen och när vi sprungit klart la matte ut dummies till oss, som vi fick hämta varannan gång. Sixtens matte hade många dummies i sin ryggsäck. 
 
När vi kom hem idag, fick jag ett till paket av matte. Det var från Sixten och Mia och när jag öppnade det låg det en jättekul boll där. 
 
Tyvärr hade det fastnat ett snöre i bollen, men det fixade jag till rätt snabbt!
 
 
Sen orkade inte jag hjälpa husse med middagen. Jag hämtade mitt täcke och somnade mitt på golvet. Tänk, vilken bra jul jag har haft!
 
 

Tiger fixar snö

 Nu är det jul. Det är andra gången jag är med om en jul. Precis som förra gången, möblerar matte om hemma och ställer upp ett träd inne. Ja, det är inget riktigt träd - hon plockar upp det ur en kartong som ligger i källaren. Sen hänger hon upp en massa saker i trädet och ser nöjd ut när hon är klar. 
 

Sen ville hon att jag skulle sitta bredvid trädet så att hon kunde ta kort på mig och trädet. Men det ville inte jag, för det fanns redan en figur där. Med röd mössa. Honom kände jag inte igen och blev därför väldigt misstänksam.

Men matte fick sin bild till slut. Jag vill ju gärna att hon ska vara nöjd. 

Idag har jag lekt kurragömma. Då ska man leta efter någon som har gömt sig. Men först ska man hålla för ögonen så att man inte kan se var den man leker med gömmer sig. Jag höll för ögonen jättenoga! Ingen gömde sig.

 

Då hämtade jag Tiger istället. Vi leker bra, han och jag. Jag sa till Tiger att det är trist att vi ska behöva få en jul utan snö och vet du vad som hände då?! Tiger fixade så att vi fick snö! I hallen. Det var väl bra gjort av honom?!

Nu ska jag fira jul med husse och matte. Om ett par dagar kommer barnen hit och då ska vi leka. Bästa julklappen till mig är nog ändå att brorsan Sixten kommer och hälsar på snart. Då ska vi brottas, för det gör vi alltid.
Nu vill jag önska dig som läser min blogg en riktigt God Jul! Hoppas att du får några riktigt smaskiga tuggben i julklapp  

 

 


Om

Min profilbild
RSS 2.0