En summering

Idag är det årets sista dag och då kan det vara bra att se tillbaka på året som gått och vad man har varit med om. Och jag har ju varit med om mycket! Året började med att husse och jag gick i skolan igen. Lydnadsskolan. Den var kul, där fick vi gå fot och lite annat som är bra att kunna, men den roligaste lektionen var när vi skulle leka. Det är jag bra på.

 

I februari kom det lite snö, men det hindrade oss inte från att träna apportering och stadga. Vi har tränat jättemycket stadga i år och nu är jag riktigt duktig på att sitta still och vänta tills husse ger mig rätt kommando. Övning ger verkligen färdighet.

Jag har även ägnat mig åt att lära mig lite mer om hur olika tekniska prylar fungerar. Visste du till exempel hur det ser ut på insidan av en fjärrkontroll? Det vet jag nu!

 

Jag har fyllt år en gång till, så i år har jag varit två år nästan hela året. Jag fick ett paket på min födelsedag och det innehöll en leksak som såg ut som en sköldpadda och pep när jag bet i den. Jag var inte helt nöjd med utseendet på den, så jag fixade till den lite och efter bara en liten stund, var jag nöjd med mitt verk.

Det största som hänt mig i år, är ändå att jag har fått en lillebror – Bonus. När han först kom till oss, trodde jag att vi bara skulle passa honom några dagar och att Sixtens matte skulle komma och hämta honom hos oss. Hon brukar ju göra så, för det gjorde hon med Sixten. Så här i efterhand kan jag tycka att det var en väldig tur att hon aldrig kom och hämtade honom, för jag tycker väldigt bra om min lillebror, även om han ibland är lite besvärlig. Men så är det väl med småsyskon.

När Bonus kom hem till oss, följde en period när antingen husse eller matte var hemma med oss hela dagarna och över hela sommaren. Då bodde vi mycket på torpet, där jag trivs jättebra. Där får vi springa lösa och kan gå ut och in i huset, nästan som vi vill. Vid ett tillfälle i våras kom min, nej vår, syster Zera och hennes kompis Bizzi och hälsade på oss på torpet. Jag tycker verkligen om Zera och vi har jätteroligt när vi träffas. Den här gången skulle vi iväg till ett träningsjaktprov, som alla utom Bonus var med på. Det var jättekul och det enda som jag inte riktigt var överens med husse om, var att när jag simmat iväg och hämtat en fågel i sjön, så ville husse ta ifrån mig fågeln. Då simmade jag ut i sjön igen, tills husse backade en bit upp på land. Han ska inte tro att han får göra precis hur som helst!

På torpet finns det hur mycket som helst att göra, och jag har ju haft fullt upp med att lära Bonus allt jag kan. Vi har till exempel en bäck som rinner på tomten och i den kan man ha riktigt kul. Husse och matte är inte lika förtjusta som vi är, när vi är i bäcken. De är lite kinkiga när vi smutsar ner oss.
Ibland sitter vi bara och filosoferar tillsammans.

Jag har förstås också visat Bonus hur man gör när man apporterar fågel och jag måste säga att han redan från början var väldigt läraktig! Först fick jag hämta en and medan Bonus tittade på och sen la matte ut fågeln en bit ifrån Bonus och då gick han direkt och hämtade den. Tänk att jag är så duktig på att lära ut apportering!

 
På årets tollarspecial, som var i slutet av sommaren, slog jag personligt rekord. Husse och jag var med i arbetsprovet och vi hade siktet inställt på ett bättre resultat än förra året. Kanske inte så jättesvårt, eftersom vi fick 0 poäng förra året… Jag plockade på mig hela 15 poäng i år! Det är jag väldigt stolt över och jag tycker att husse gjorde ett riktigt bra jobb! Det firade vi med att leka med min bästa leksak – frisbeen.

När hösten kom var det kursdags igen. Den här gången var det inte inomhus, utan i skogen och fokus på apportering och jaktlydnad. Det var väldigt kul. Bonus gick samma kurs, men inte samtidigt med mig. Matte säger att Bonus måste bli lite mer självständig, så han fick gå på förmiddagarna och jag på eftermiddagarna. Det var en väldigt bra kurs och jag gjorde nya framsteg.
Jag har varit på utställning också! Det är ju inte direkt vanligt att jag är med på utställning, men nu ville husse och matte att jag skulle få en bedömning och kan du tänka dig? Jag fick ett förstapris och jättefin kritik av den trevliga domaren. Men jag fick inget hederspris, för det kan man inte få, när man som jag, har för mycket vitt i pälsen. Bonus var också med och han fick rosetter.

Husse och jag har gått en kurs till – i rallylydnad. Det var jättekul och när vi var klara, anmälde vi oss till en tävling. Där blev vi diskade, men det var inte mitt fel! Det var husse som gjorde fel och såg till att vi inte fick några poäng. Typiskt husse…
Vi har också hållit på lite med miljöträning, för Bonus. Då har vi åkt tåg och tunnelbana, gått runt inne i stan där det är jättemånga människor, bilar och barn. Ja, en hel del hundar också, förstås. Jag tror att Bonus tycker att det är skönt att jag är med som ett stöd, för jag blir ju inte stressad eller rädd för något som händer när vi miljötränar.

 

Vi har förstås varit med på flera aktiviteter som våra kennelmammor har ordnat i Agrosofenland. Det är alltid lika kul att träffa släkten och många bra övningar och nyttig träning har det blivit. Under hösten har Bonus vuxit till sig och är nästan lika stor som jag nu, fast riktigt så stor kommer han nog inte bli. Vi har fortfarande lika kul tillsammans och trivs så bra ihop.

 
Nu har vi firat jul tillsammans med Zera och Bizzi och deras familj och det var jättekul! Nu ska vi strax ut i skogen och träna markering och linjetag och ikväll ska vi säga hej då till 2017 och välkomna 2018. Då vet jag att det kommer att hända något väldigt spännande, för husse och matte har berättat att vi ska flytta till en egen gård, med egen mark att träna på och till och med en egen damm, där det simmar fåglar ibland. Där tror jag att vi kommer att trivas väldigt bra.

Gott Nytt År önskar jag dig som läser min blogg! Vi hörs igen nästa år.

Hemma igen

Nu är julen slut och vi har kommit hem igen. Men så roligt vi har haft!! Två hela dygn tillsammans med vår syster yster och tant Bizzi, har gjort oss alldeles utmattade. Speciellt trött är Bonus, som för första gången bott på hotell, firat sin allra första jul, varit på sitt allra första besök i Norgelandet och bott tillsammans med tjejer för första gången sedan han blev tonåring.

Han gick verkligen i samma fälla som jag gjorde när jag var yngre och träffade tjejer. Ju mer man flirtade, desto mer utskälld blev man. Och jag kan lova att Bonus har blivit utskälld! Han tyckte ju att både Zera och Bizzi var supersnygga, men de var inte ett dugg imponerade av honom. De drog sig undan så gott det gick. Fast jag måste säga att jag är imponerad av hans envishet. Han gav verkligen aldrig upp!

Vid ett tillfälle försökte matte få Bonus att låna en av tjejernas burar, för att han skulle lugna ner sig lite och koppla av, men han var inte särskilt intresserad av det. Då försökte matte krypa in i buren hos honom. Det såg väldigt märkligt ut. Det tyckte både Bizzi och jag, som stod bredvid och tittade på. Hon borde ju ha förstått att hon inte fick plats i den lilla buren, kan man tycka.

På julaftonen var vi iväg på en härlig promenad i snön. Det kändes väldigt bra att få springa av sig ordentligt och nu hade både Zera och Bizzi blivit lite mer bekväma med Bonus. Mig har de inte en enda gång skällt på, för jag vet ju vid det här laget hur man ska uppföra sig.

När hussarna och mattarna skulle äta sin julmiddag hos Zeras bestemor och bestefar, fick vi hundar stanna hemma. Det är nog bäst så, sa matte och tänkte nog på att vi kan bli lite "yviga" när andan faller på. Då kan det lätt gå sönder saker och det ville vi ju inte skulle hända. Innan de gick fick vi lite extra gott godis, alla fyra.
 
När de kom hem igen, var vi mer än glada och då var det även dags för oss hundar att öppna julklappar. Jag fick en boll och av husse och matte en manick som spottar ut godisbitar, om jag sätter tassen eller nosen på en slags pedal. Den sa matte att vi testar när vi kommit hem, för den krävde massa batterier för att fungera. Bonus fick en orange apa som piper, ett ben som prasslar och jag fick en boll. Bonus snodde min boll direkt och då tog jag hans orange pip-apa. Men då skulle han ha den också. Typiskt småbarn…
 
 
Bizzi var bäst på att öppna paket och verkade tycka om allas julklappar, för hon hämtade nästan alla och la i sin säng och så låg hon där och vaktade på alla saker. Vi andra fick titta på, för ingen av oss tordes gå fram och ta ifrån henne sakerna.
 
Gammal är äldst, det förstod även Bonus. Fast hon fick en utskällning av honom. Det vågade han i alla fall. Några paket fick vara oöppnade i väntan på att vi kommit hem igen, men vi kände att de innehöll godis och ville helst öppna dem på plats. När det var dags att gå och lägga sig, hade Bonus redan checkat ut och sov som en stock när jag kom till sovrummet. Julafton var en krävande dag för oss alla, men mest för honom.
 
Innan det var dags för oss att åka hem till Sverigelandet igen, var vi ute och lekte i snön. Matte kastade frisbee och boll till oss och alla var med och lekte. Jag vann nästan hela tiden när det gällde att fånga frisbeen!
 

När vi kom hem igen igår, tog husse fram min godisautomat och stoppade i batterier i den. Sen fick jag prova den. Det tog inte lång stund för mig att koppla samman trampet på pedalen och att det ramlade ut godis på en bricka. Först fick Bonus inte vara med, men sen släppte matte honom så att han också fick försöka. Det var bra gjort av matte, för Bonus var smart. Han la sig på pedalen så att det bara rasslade ut godisbitar, som jag kunde stå och mumsa i mig, medan Bonus skötte pedalen. Den där julklappen kommer vi ha mycket kul med!


På väg till julen

Nu har vi varit ute och rest. Och Bonus har för första gången bott på hotell. Själv är jag ju ganska berest och van vid ett och annat. I alla fall så var det ett trevligt hotell som hade ställt in en biabädd till oss. 
 
 Det blev lite trångt i den, så vi valde att hålla till i husses och mattes sängar. Husse hade en fåtölj att sitta i, så det gick ju bra. 
 
I sängen var det skönt att ha en liten brottningsmatch efter allt stillaliggande i bilen. Det gick ett tag. Sen kom matte och förstörde det roliga. 
 
När vi varit ute på en längre  promenad och alla fått mat, la vi oss och hade lite kvällsmys medan husse och matte tittade på tv. Jag tycker om min lillebror och han tycker om mig. 
 
Idag har vi åkt bil en stund till och när vi kom fram, var vi på precis det ställe jag hoppats på: Hos Zera och Bizzi! Gissa om vi blev glada? 
 
Fast om jag ska vara helt ärlig, var nog Bonus och jag gladast. Speciellt Bonus. Den här julen blir riktigt bra!
Önskar alla en riktigt God Jul!
 

Om

Min profilbild
RSS 2.0