På jaktprov med Zera

Nu har jag haft några härliga dagar! Vi fick besök av min syster Zera och hennes ”syster” Bizzi. Dom är egentligen inte syskon, så som Bonus och jag är, men det gör inget. Bizzi är Zeras storasyster ändå.
Medan jag väntade på att de skulle komma, passade jag på att provligga i vår nya soffa som står på verandan utanför huset. Den blev godkänd.

 

Jag tyckte att det dröjde fruktansvärt länge innan Zera och hennes familj kom till oss. Flera gånger satt jag och tittade ut genom fönstret för att spana efter deras bil. Till sist dök den äntligen upp och Zera hoppade ur bilen. Ja, jag blev förstås glad även när Bizzi och Zeras husse och matte klev ur bilen.

 

Bonus har aldrig träffat någon av dem, så för hans del blev det extra spännande. Jag kan väl säga att Zera inte var så imponerad av Bonus i början. Hon sa ifrån ordentligt till honom, när han försökte hänga i hennes päls, som han gör med mig. Bonus slutade genast då, men gjorde nya försök senare. Inte heller Bizzi var särskilt imponerad av min lillebror. Ja, förresten… han är ju faktiskt även Zeras lillebror.

 

När vi hälsat på varandra, visade jag tjejerna vår bassäng. Den har matte tagit fram för att vi ska svalka oss lite när det blir för varmt ute. Men jag använder den mest som vattenskål. Man ska dricka mycket när det är varmt, säger matte. Husse har till och med lärt mig att dricka på kommando, eftersom jag ibland dricker lite för lite när det är varmt.

 
När det nu ändå var två tjejer och hälsade på hos oss, ville jag visa dem hur stark jag är, så jag tog den stora bassängvattenskålen och bar omkring på den ett tag. Men det var egentligen bara Bonus som tyckte det var kul. Varken Bizzi eller Zera hängde på leken. De stod mest och tittade på mig med ett konstigt uttryck. Undrar om de tyckte att jag spelade över en smula?

Zeras matte ville gosa med Bonus. Alla vill gosa med Bonus. Men mig är det ingen som vill ha i knät längre. Det tycker jag är orättvist. Fast det är klart, i husses och mattes knä får jag sitta ibland. Fast Bonus får sitta mer där. I alla fall var inte Bonus intresserad av att gosa med Zeras matte. Han började åla och vrida sig i hennes famn, så hon släppte ner honom igen.

Medan Bonus satt i knä, passade jag på att visa Zera runt på vår tomt. Hon tyckte, precis som jag, att bäcken är kul att vara i. Människorna tycker inte det är lika kul med bäcken som vi hundar gör, men det är ju bra, för då får vi ha den ifred som vår lekplats. Jag förstår bara inte varför de alltid säger ”Åh nej!” varje gång vi kommer tillbaka efter vår vattenlek.
 

Vi var på tollingjaktprov tillsammans. Alla startade utom Bonus, fast inte samtidigt. Man får vänta på sin tur. Det var inte ett riktigt prov, utan ett träningsprov, men upplagt precis som ett riktigt prov som börjar med tolling. Sen var det två vattenmarkeringar, ett sök med fem vilt och så ytterligare en vattenmarkering. Det var första gången som jag apporterade så mycket fågel och dessutom i kombination med skott. Det stod nämligen en människa med en ”pangpinne” som han lyfte upp i luften och då sa det PANG! Sen kom det en and flygande i luften och landade i vattnet och då sa husse att jag fick hämta den. Och det gjorde jag ju. Men sen ville husse ha fågeln och det ville inte riktigt jag. Så jag låg kvar i vattnet ett tag, med anden i munnen, innan jag bestämde mig för att kliva upp på land och ge den till husse. När jag varit i vattnet två gånger, gick vi till ett sök, där jag hämtade fem fåglar. Men inte heller nu ville jag gå hela vägen till husse med dem. Allvarligt talat, lite måste han väl ändå göra själv?!

I alla fall blev huse väldigt nöjd med mig, även om han sa att det finns lite kvar att jobba på. Han ska tydligen få mig att lämna fåglarna i handen på honom. Tror han. Även Zera och Bizzi gjorde myckte bra ifrån sig, så det var nöjda hussar och mattar som åkte hem igen.

Bonus fick förstås inte göra något. Han är alldeles för liten för det och dessutom har han inte tränat på det man måste göra på ett prov. Bonus var med matte eller låg och sov i bilen.


Apropå bilen, börjar det bli ganska trångt att ha Bonus i samma bur. Han brer ut sig hänsynslöst och gör så att jag inte kan lägga mig ner. Jag måste sitta upp istället för att ligga och sova. Matte har sagt att vi ska ha en ny bil snart och i den bilen får det plats en större bur, där vi båda får plats. Det ser jag fram emot. Och så ser jag fram emot att två veckor ska gå fort. För då träffar jag Zera och Bizzi igen!

Vattenapportering

När vi kom fram till torpet den här gången, var jag inte ensam om att bli glad. Nu tror jag att även Bonus kände igen sig och hade massor av spring i benen. I alla fall hängde han på rätt bra när jag tog mina glädjevarv i full fart runt huset.

Förra gången vi var på torpet, grävde matte potatisland och satte ner potatisar där. Den här gången grävde inte matte. Men Bonus gjorde det! På fel ställe dessutom.

 

Matte blev inte så jätteglad när hon såg vad han höll på med. Vi hade nämligen fått varsitt tuggben och efter att ha gnagt lite på det, bestämde sig Bonus för att det var bättre att gräva ner sitt. Sen hade han mage att komma och tigga om att få vara med och kalasa på mitt tuggben. Men, se det gick  jag inte med på! Han fick snällt sitta där och titta på medan jag åt upp mitt ben.

 
Jag har ju bestämt mig för att jag ska lära honom allt jag kan och då var det lämpligt idag att lära Bonus hur kul man kan ha i bäcken som rinner längs med vår tomt. Vi sprang ner i den och brottades. Det var jättekul! Lerbrottning, skulle man kunna säga. När husse fick se oss, ropade han på matte, som var inne i huset och torkade golven.


Jag kan ju säga så mycket som att in i huset kom vi i alla fall inte! Bonus, däremot, åkte in i duschen med husse. När de kom ut därifrån var Bonus fortfarande ganska smutsig och husse var blöt från topp till tå. Det såg väldigt roligt ut, men jag vågade inte skratta för jag tror inte att husse var så nöjd. Sen var det min tur att få tassarna tvättade. Jag var ju inte riktigt lika smutsig som Bonus, så det räckte. Nåja, nu har jag i alla fall visat honom vad man kan hitta på att göra i bäcken.

Vi är för det mesta tillsammans, Bonus och jag. Han springer gärna runt benen på mig och så bits han. Det är inte så skönt, men jag ger igen och talar om för honom att man ska ha respekt för äldre. Och för sin storebror. Ibland känner jag mig lite stolt över att ha en lillebror som ser upp till mig så mycket som Bonus faktiskt gör. Han vill alltid vara nära mig. Och helst göra det jag gör.


Igår var vi och tränade vattenapportering, och kan du gissa vad som hände då? Bonus tog sitt första riktiga dopp! Simma kan han också - det visade han när han simmade ut och mötte mig när jag hade hämtat dummyn i vattnet. Men sen var han kall och huttrade, så matte virade in honom i en filt och satte honom i sitt knä, där han fick sitta och titta på tills jag var klar.  

Eftersom det var väldigt länge sedan vi tränade vattenapportering, blev jag ganska uppspelt och var väl ärligt talat inte särskilt exemplarisk. Jag kunde inte sitta kvar och vänta på husses signal, utan stack iväg som ett spjut när dummyn flög iväg och när jag kom upp på land, kunde jag inte hålla mig ifrån att göra några ärevarv. Men husse blev inte arg. Han fick ju dummyn av mig, även om det tog lite längre tid. Men jag hörde nog att matte och han har en plan för hur de ska få mig att sluta med det där. Det är så typiskt. När man har hittat på något kul, ska de räkna ut ett sätt att hindra mig.

När vi kom hem från sjön, var jag så trött att jag inte orkade passa Bonus något mer den dagen. Det är faktiskt väldigt krävande att passa barn.

 

Apporteringsträning har vi hållit på med både igår och idag och husse säger att vi ska göra det varje dag nu. Och bara med änder. Det är helt okej för min del, för nu har jag inga problem med att hämta fåglar. Igår överraskade jag både husse och matte med att inte ta någon omväg till husse efter att ha plockat upp anden och dessutom glänste jag till och lämnade i hans hand, istället för att lägga den framför hans fötter. Du skulle ha sett hans min!!

 

Idag ville Bonus visa att han minsann också kan bära på änder, så när husse lagt ifrån sig den jag hade hämtat, tog han med sig den och gav till matte, som blev alldeles kvittrig på rösten och tyckte att han var sååååå duktig. Alltså, hon behöver ju inte överdriva!

 

Efter det blev Bonus sådär jättetrött som han blir ibland och då somnar han liksom mitt i något. Den här gången var han på väg ner för trappan till vår nyaste veranda, men orkade visst inte hela vägen innan John Blund kom.

 

Idag har det varit väldigt varmt och jag fick jobba rätt hårt på söket som matte hade lagt ut, så jag var rejält varm och flåsig när vi var klara. Då hämtade matte mitt kyltäcke och det var så himla skönt att få på sig det. På bara ett litet kick hade jag slutat flåsa och la mig ner och njöt av att känna hur kroppstemperaturen sjönk lite. Ibland köper de bra grejer till mig.

 
Nu har matte åkt hem, men husse, jag och Bonus är kvar på torpet. Det tycker jag är bättre än bäst. Hoppas bara att matte kommer tillbaka snart, för det är jobbigt för mig om jag ska behöva passa både husse och Bonus alldeles på egen hand.

Husse är sjuk

De senaste dagarna har Bonus och jag haft ett viktigt uppdrag. Mest jag. Jag har nämligen varit vårdhund åt husse, som har varit sjuk. Istället för att vara hemma med oss, har matte jobbat medan Bonus och jag har passat husse. Han är ganska lätt att passa, vår husse. Han ligger mest i sängen och hostar så att Bonus hoppar högt när han somnat.

På nätterna har vi vaknat av husses hostningar och då vill vi gå ut. Matte är inte så jättenöjd med att gå ut när klockan är 4.30, men jag tycker det är helt okej, för när vi kommer in igen lägger jag mig och sover igen. Det borde matte också göra.

Bonus är lite besvärlig att ha med sig när vi går ut. Han tycker det är onödigt att gå ut och det visar han tydligt. Då måste matte bära honom och vi måste gå jättelångsamt  

 Men nu har husse och matte börjat få lite fart på honom så jag tror att det ska ordna upp sig. Husse säger att jag också la mig platt på marken när jag var liten, men det var det dummaste jag hört! Jag skulle aldrig bete mig som Bonus gör och det borde husse veta!

Nu har husse varit hos doktorn och fått medicin, så snart är han nog pigg igen. Då behöver jag bara passa Bonus. 

 

Om

Min profilbild
RSS 2.0