Plötsligt var vi tre

Förra helgen var ju Birk här och hälsade på och det vi inte visste då, var att han skulle stanna kvar. Inte för alltid, men hans husse och matte har åkt bort utan honom, så då fick han stanna här.

 
Bonus och Birk kommer ganska bra överens. För det mesta. Till en början var Bonus ganska svartsjuk och tyckte att Birk tog över vår matte, så han protesterade. Till exempel snodde han Birks egen filt, knölade ihop den och såg till att Birk inte fick tillfälle att ligga på den. Ganska taskigt, tycker jag. Birk är ju bara en liten kille.

Men det har snabbt gått bättre och bättre för varje dag. Ibland vill Bonus bestämma över Birk, men i nästa ögonblick är de bästa vänner och leker för fullt. Rätt skönt, för då får jag vara ifred. De till och med nästan delar säng ibland, fast det är nog under viss protest från Bonus. Det går bra om Birk bara ligger med halva kroppen i sängen och bara leker med de leksaker som Bonus har godkänt att han får ha.

Vi har verkligen bestämt oss för att lära Birk allt vi kan. Jag har t ex lärt honom att öppna dörrar, så att han kan gå ut när han vill. Det är kanske inte exakt vad husse och matte tycker är bra kunskaper, men Birk är läraktig! Jag har också lärt honom att gå ut och in genom hundluckan till finkan. Det är rätt så bra att kunna, för då kan man lämna finkan när man vill, om man inte vill vara där.

Bonus har också lärt Birk ett och annat. Till exempel att dyka ner i alla diken som finns. Det gillar inte matte, men vi tycker att det är rätt kul. Han har lärt Birk vägen till dammen, så att han kan gå och ta sig ett dopp när han är sugen på det. Oftast går de tillsammans dit. Matte har lärt sig att om Bonus och Birk är borta, är de och badar, så då får hon gå till dammen och hämta dem. Ibland har hon skickat mig för att hämta dem, men det slutar oftast med att jag också badar, så det har hon slutat med.

En dag tog matte fram en jättestor fågel och visade den för Bonus. Fågeln var nästan lika stor som Bonus själv och han verkade undra vad det var för något. Sen tittade han på matte med frågande blick och undrade säkert om hon menade allvar med att han skulle bära den.

 
Birk har även lärt sig en sak den hårda vägen. Bonus och jag har ju visat honom hur lätt det är att ta sig in i kohagen. Vi får ABSOLUT inte vara där, så därför smyger vi oss iväg när husse och matte är upptagna av annat. Birk tycker det är kul med kobajs. Det tycker inte vi! Förra gången vi var i kohagen och husse upptäckte oss, skulle vi snabbt ta oss tillbaka och då hände det! Birk fick en rejäl stöt av eltråden. Stackars Birk…! Han låg och skrek och var så rädd, så rädd så husse sprang dit och lyfte upp honom. Sen var han rädd och ledsen resten av kvällen, ända tills matte kom hem. Då kom han fram och ville ligga i hennes knä, så då fick han det. Nu vill inte Birk följa med till kohagen längre, så vi får gå själva medan han ligger och sover. Då blir han inte så ledsen om vi går.

Ibland går bara husse och jag ut. Då blir det träning. Nu håller vi på att träna in dirigering. Det går rätt så bra. Jag har fått en del träning i det när vi har kastat frisbee eller boll och jag inte hittar den. Då visar husse tydligt åt vilket håll jag ska gå och leta. Nu är det inte lek, utan lite mer allvar och dummies som jag ska hitta när vi tränar dirigeringar. Bonus är lite avundsjuk när jag får gå själv och han stanna hemma, så han står länge och tittar i fönstret efter oss.

Om ett par dagar kommer Birks husse och matte hem igen och då får vi har husse och matte för oss själva igen. Det ska bli ganska skönt att inte behöva dela dem med någon annan, även om vi gärna gör det just nu.

Det är egentligen bara en sak vi inte har lyckats lära Birk - än. Han måste ju veta när det är läge att sluta leka och istället koncentrera sig på husse. Det är när han lagar mat. Det finns inget som är viktigare än att hålla koll på det, för ibland kommer det en liten bit farandes ner på golvet. Eller rakt i munnen på mig. Eller Bonus. Men jag tror inte det ska ta så lång tid för Birk att fatta det. Jag lärde ju Bonus, så det ska väl lyckas även med Birk.
Sen är han ganska fullärd med det jag har att lära ut. Och Bonus också. Resten av det han måste kunna när han är en stor kille, får hans husse och matte ta hand om.


Om

Min profilbild
RSS 2.0